Legume si zarzavaturi romanesti


  • Produsele 1-3 (din 3)
  • « 1 »
    • Sorteaza dupa:

Cartofii nu contin grasimi si colesterol si sunt foarte bogati in vitamina C si potasiu; o excelenta sursa de fibre atunci cand sunt gatiti cu coaja cu tot.

Recomandam cartofii copti in cuptor sau fierti in coaja ca fiind variantele cele mai benefice. Si ca sa substituim cartofii prajiti (din cauza acroleinei- o substanta foarte toxica pentru organism)

Recomandare CasaBIO  -alternativa la "cartofii pai"

Cartofii fierti in coaja pe urma decojiti si taiati felii subtiri ca si la "cartofii pai", asezati intr-o tava de cuptor si obtional presarati cu mirodenii (sare cu 12 verdeturi+ vegeta de casa+boia de casa). Se dau la cuptor, cand sunt rumeniti se scot si se presatra ulei presat la rece in care s-a tinut catei de usturoi feliute.

Pofta buna!

Ceapa- aliment-medicament fluidizeaza sângele, scade riscul aparitiei trombozei si a infarctului miocardic, ajuta a secretia insuinei, antiastmatic si antiinflamator .

Glucochinina pe care o contine ceapa este raspunzatoare de actiunea sa antidiabetica. Aceasta substanta stimuleaza pancreasul, obligându-l sa-si reia functia naturala: secretia insulinei.

Continutul bogat în fructosan face din ceapa un diuretic puternic. Ceapa poate provoca eliminarea a trei litri de urina pe zi, fiind benefica in calmarea durerilor reumatice si a crizelor de guta.

Efectele diuretice formidabile ale cepei se manifesta si prin actiunea asupra edemelor, scurgerilor apoase, ascitei, care se resorb în câteva zile.
Totusi, pentru a beneficia de efectele cepei, ficatul nu trebuie sa fie atins de cancer - de o ciroza avansata. De asemenea, ceapa este contraindicata persoanelor care prezinta ascita.
Ceapa poate actiona si în cazurile de tensiune oculara.

Chiar si persoanele cu colesterolul marit au tot interesul sa includa ceapa în meniul zilnic, deoarece ceapa are o actiune hipocolesterolemianta.
Unii autori îi atribuie efecte remarcabile în afectiunile prostatei (de verificat): se curata o ceapa mare, se toaca marunt si se amesteca într-o supa sau ciorba care se consuma în fiecare seara. Cura dureaza trei luni.
Esentele sulfurate de ceapa, comparabile cu cele de usturoi, ambele foarte volatile, constituie un bactericid eficient.

Antifungic si vermifug, ceapa provoaca eliminarea viermilor intestinali (ascarizi, oxiuri).
Ce se mai poate adauga la „palmaresul" impresionant al acestei legume? Siliciul pe care îl contine întareste oasele si reda supletea arterelor. Sulful regenereaza sistemul nervos si este util în bolile pielii. Iodul stimuleaza imunitatea naturala a organismului. Vitamina A regleaza glandele endocrine, contribuie la întretinerea pielii si a muschilor, încetineste îmbatrânirea tesuturilor.
Ceapa este recomandata în afectiunile bronho-pulmonare si în rahitism; sa nu uitam obezitatea, datorita marii sale puteri diuretice.
Ceapa întareste imunitatea naturala, ajuta la mentinerea starii de sanatate a organismului.

Atentie, totusi, caci acest generos aliment devine cam zgârcit cu virtutile sale, daca îl fierbeti; am constatat faptul ca fierberea distruge un mare numar de elemente vitale; aceasta leguma, mai mult decât altele, trebuie sa fie consumata în stare cruda. Evident, daca aveti dificultati în a o consuma astfel, o puteti supune unei fierberi moderate pentru a va pazi de efectul ei iritant, stiind însa ca efectele sale salutare vor fi mai reduse.

Ca si pulpa, sucul de ceapa are proprietati antiinflamatorii, antiparazitare, antibacteriene si duce la scaderea nivelului colesterolului, factorul care joaca rolul cel mai important în bolile cardiovasculare.
Atunci când retetele se transmit în timp, înseamna ca si-au dovedit calitatile, lata, deci, diferite retete de folosire a cepei, provenite din farmacopeea populara.

Oboseala generala: o ceapa mare (spalata) se fierbe într-o jumatate de litru de apa. Se fierbe la foc mic, timp de 15 minute. Se lasa sa infuzeze înca 15 minute. Se bea dimineata, timp de trei saptamâni.

Recomandare CasaBIO

Mirosul de ceapa dispare rontaind 1, 2 bucati de cuisoare!

Inrudita cu varza si conopida, broccoli este o sursa excelenta de vitamina A, B2 si C, fier, potasiu si calciu, bogata in fibre si saraca in calorii. Calciul continut este aproape un echivalent al laptelui in alimentatie. Contine seleniu si compusi cu sulf, cu importante efecte antioxidante si anticancerigene. Contine de asemenea un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge o bacterie – Helicobacter pylori – raspunzatoare de aparitia gastritei si a ulcerelor gastrice. Acest compus impreuna cu altii – indoli – au proprietati importante anticancerigene utile in prevenirea cancerului de san, cancerului gastric, a melanomului malign, a leucemiilor.

O alta proprietate interesanta a acestei legume consta in eliberarea, in momentul taierii, mestecarii sau digerarii, a unui compus cu sulf – sinigrin cu rol in inhibarea inmultirii celulelor tumoral. Prin continutul de antioxidanti broccoli intervine si in protectia ochiului, impiedicand formarea cataractei.

Dintre proprietatile extraordinare ale acetsei legume amintim cateva:

•proprietati antioxidante care previn aparitia unor forme de cancer: cancer de san, de prostata, cancer gastric, melanom malign, leucemii
•efecte benefice antivirale si antibiotice
•Ajuta la vindecarea gastritelor cu Helicobacter pylori
•Cardioprotector, mentine controlul tensiunii arteriale
•Previne formarea cataractei
•Ajuta la intarirea oaselor si in osteoporoza prin continutul crescut in calciu
•Fortifica sistemul imun
•Consumul regular de broccoli este o arma excelenta impotriva stresului

Pentru a putea beneficia de cat mai multe vitamine, saruri minerale si enzime cu rol terapeutic, este bine ca broccoli sa fie utilizat sub forma de suc proaspat (obtinut cu storcatorul electric).

Gustul sucului de broccoli poate fi ameliorat cu suc de lamaie.

  • Produsele 1-3 (din 3)
  • « 1 »
  Produsul a fost adaugat in cos