Anason stelat (Illicium verum), Solaris, produs suta la suta natural, fara aditivi sau conservanti. Condiment foarte popular in Asia, anasonul stelat are o utilizare limitata in occident. Este folosit la condimentarea vinului fiert, la deserturi (turta dulce) si lichioruri.
Fructele de anason au forma de stea cu 5-10 (in medie opt) colturi si aroma puternica dulce-amaruie. Pot fi utilizate intregi, macinate sau preparate sub forma de ceai, fiind a asociate mai ales cu dulciuri si bauturi traditionale de Craciun. Din anason se prepara un lichior traditional grecesc renumit pentru aroma sa, regasindu-se in acelasi timp in multe retete specifice bucatariei chinezesti.
Actiuni: stimulent al functiilor pancreatice, antispastic, carminativ, aromatizant, expectorant, stimuleaza apetitul, antihelmintic, are actiune expectoranta, carminativa si galactogoga, are efect stimulant asupra centrilor respiratiei si circulatiei.
Mod de intrebuintare: fructele de anason stelat se pot adauga intregi direct in oala cu mancare sau pot fi folosite macinate, pentru condimentarea salatelor, sosurilor sau a altor preparate culinare.