Produsul a fost adaugat in cos

NATURAL GRAU SPELTA 500 GR

NATURAL GRAU SPELTA 500 GR

10.00 Lei


Pretul include TVA

  • Disponibilitate: Fără stoc
    • Cantitate
  • Ai întrebări? Contactează-ne!

    0726.227.796 0264.406.405 0364.103.260

    LUNI-VINERI
    09:00-17:00

    SÂMBĂTĂ
    09:00 - 14:00

Descriere

Graul spelta (latina: Triticum spelta) este cea ma veche dintre cereale si stramosul graului comun. Spre deosebire de graul comun, spelta ramane protejat de palee si dupa recoltare si are un gust deosebit, mai intens si amintind de cel de nuca. Dupa origine si gust se poate spune ca graul spelta este fata de cel comun ca fragutele fata de capsuni. Spelta a fost cultivat de celti si vechi egipteni, acum 5000 de ani era cunoscut in sud-vestul Asiei iar in Caucaz se gaseste in situri arheologice datate cu cinci pana la sase mii de ani i.Chr. Ca principala cereala pentru paine graul spelta a fost laudat in vechiul testament. In Europa s-a identificat prima data din jurul anului 1900 i. Chr. Din fericire au existat intotdeauna fermieri care l-au cultivat iar astazi graul spelta traieste o adevarata renastere.

O cereala care poate face mai mult decât altele

Graul spelta reuneste in mod ideal avantajele unei hraniri integrale: pe langa un continut ridicat de fibre este bogat in vitaminele A, E, B1, B2 si in niacina ( vitamina PP), care este necesara pentru functionarea nervilor, pentru un metabolism bine reglat si pentru piele. Deasemenea si continutul de acizi grasi esentiali si de minerale (fier, magneziu, fosfor si calciu) este mai ridicat decat la alte soiuri de cereale. Microelemente si substante vitale cum ar fi albumine de calitate, hidrocarburi complexe si grasimi, precum si energie solara inmagazinata in concentratie inalta caracterizeaza aceasta super-cereala. Despre graul spelta se spune ca stimuleaza metabolismul si activitatea rinichilor si produce o dezintoxicare a organismului. Consumatorii lui afirma ca acesta creste starea de bine si capacitatea de performanta. Masurari radioactive ale Unversitatii din Konstanz, Germania facute dupa catastrofa din Cernobal din aprilie 1986, au aratat ca in vara urmatoare graul spelta recoltat avea o radiatie nucleara de zece ori mai redusa decat a boabelor de grau comun.

Grau spelta pentru persoanele cu alergii.

In comparatie cu alte alimente graul spelta produce mai putine alergii. Probabil glutenul acestuia este altfel constituit decat cel al graului comun producator de alergii. De aceea graul spelta se recomanda la alergii la grau si secara si in general in cazul bolilor alergice.

Grau spelta pentru persoanele cu diabet

Pentru ca graul spelta este usor digerabil si are un continut echilibrat de substante hranitoare este recomandat pentru persoane cu boli metabolice, cum ar fi diabetul, deoarece diabeticii profita in mod deosebit de o alimentare echilbrata. Grau spelta pentru persoanele cu neurodermite. Neurodermita este o boala de piele larg raspandita in cazul careia alergiile la alimente sunt considerate o posibila cauza de declansare a simptomelor. Dieta de baza cu grau spelta s-a dovedit a da rezultate bune pentru neurodermite. O trecere la hranirea cu grau spelta integral duce de obicei la o imbunatatire a simptomelor.

Grau spelta pentru cazurile de crestere a aciditatii organismului

Graul spelta face bine organismului printre altele deoarece este basic, in comparatie cu celelalte specii de cereale care sunt acide si prin aceasta incarca organismele noastre care oricum au tendinta de a avea o aciditate prea ridicata. Spelta are un efect regenerator asupra celulelor, marind capacitatea acestora si crescand potentialul intelectual. Regimul bazat pe graul spelta este frecvent aplicat in sanatorii la bolnavii de leucemie, pentru efectul benefic asupra splinei si maduvei. El este mai usor digerabil decat graul comun. In procesul digerarii lui organismul necesita o cantitate foarte mica de secretii biliare si deoarece cel care tine un regim de spelta are intr-o masura mai mica nevoie de alte alimente, generarea celulelor sanguine ( hematopoieza ) va fi mai usoara. Din punct de vedere alimentar este incomparabil mai valoros decat graul comun. De exemplu cu fulgi din graul spelta se pot hrani fara probleme copiii sugari, pe cand o de hranire cu grau comun produce dupa o vreme alergii. Este bogat in gluten, dar poate fi tolerat de persoane care prezinta intoleranta la acesta. Este recomandat bolnavilor cu sensibilitate fata de faina, deoarece structura moleculara a proteinelor din continutul lui prezinta cea mai mare asemanare cu plasma umana dintre toate proteinele vegetale.Combinatia particulara de nutrienti oferita de graul spelta poate reprezenta o hrana speciala pentru persoanele ce prezinta migrene, ateroscleroza sau diabet si poate lupta impotriva unor boli de inima si a cancerului.

Starea de bine cu graul spelta

Primele studii asupra graului spelta sunt facute de Sfanta Hildegard din Bingen si se gasesc descrise in cartea ei „Physika“. Hildegard din Bingen(1098 – 1179 ), foarte cunoscuta si de mare insemnatate in spatiul Europei Centrale, a fost o observatoare deosebita si a lasat indicatii asupra folosirii terapeutice a plantelor care sunt urmate cu succes si in ziua de azi. Ca stareta ea era raspunzatoare pentru binele celor ce ii erau incredintati. Nu numai sanatatea si vindecarea ci si starea de implinire a maicilor si a parohiei ii erau importante. Ea a scris ceea ce vedea si nota efectele vindecatoare ale graului spelta si ale plantelor medicinale. Observatiile lui Hildegard din Bingen asupra efectelor pozitive ale graului spleta s-au confirmat pana in ziua de azi. Un citat din Sfanta Hildegard din Bingen spune: "Graul spelta este cea mai buna cereala... Grasa si plina de forta si mai fina decat toate celelalte cereale. Ea da celui ce o mananca o carne buna si ii pregateste un sange bun. Firea o face vesela si convingerile pline de seninatate. Oricum o mananca oamenii, ca paine sau altfel ca mancare, este buna si usor de digerat. Daca cineva este atat de bolnav incat de slabiciune nu mai poate manca nimic se vor lua boabe intregi de grau spelta, se vor fierbe in apa, se va adauga ceva unt sau albus de ou pentru a-L manca mai usor pentru gustul mai bun si se va da celui bolnav. Aceasta il va vindeca dinspre inauntru ca o pomada buna si vindecatoare." Ea numea graul spelta medicament, pentru ca fata de celelalte specii de cereale ar avea substantele continute optimal echilbrate. Pe baza calitatilor lui graul spelta si-a dovedit calitatile in diete de tratare ale bolilor degerenative, ale imbolnavirilor pielii si mucoaselor si ale deranjamentelor metabolismului si digestiei. In afara de acestea el ar inbunatatii generarea sangelui si metabolismul sistemului nervos. Este usor digerabil si are un “efect de inseninare” asupra pacientilor depresivi, datorita continutului mare de L-Tryptophan, precursorul hormonului de buna dispozitie. Efectele pozitive ale graului spelta sunt cunoscute mai ales la neurodermite. Neurodermita este o boala de piele larg raspandita, mai ales la copiii mici, la care alergiile la alimente pot fi un factor declansator al simptomelor. Graul spelta s-a confirmat in cel mai bun mod drept dieta de baza pentru neurodermita. O trecere la dieta de grau spelta duce de obicei la o ameliorare a simptomelor.

Date medicale despre grâul spelta

Diferenta dintre graul comun si cel spelta poate fi definita analitic doar limitat. In afara de aceasta avantajele nutritional-fiziologice sunt dovedite empiric, insa academic doar in faza incipienta. Aceasta este in general problema graului spelta si are de a face cu faptul ca acesta si cel comun sunt la fel structurate genetic si au aceasi origine. Totusi ca plante de cultura cele doua sunt mult diferite, la fel ca si in efectele asupra organismului uman dovedite practic. Din punct e vedere analitic stiinta are inca multe intrebari asupra diferentelor calitative dintre graul spelta si cel comun. Graul spelta este alcatuit dintr-o combinatie geniala de vitamine, minerale, carbohidrati, grasimi precum si dintr-un continut ridicat de albumina si fibre.

Aici o scurta bibliografie din studii facute in Germania:

Digestibilitatea crescuta a graului spelta inca nu este suficient cercetata analitic insa empiric dovedita in mod repetat. Cauzele acestui efect se afla atat in proteine cat si in structura amidonului. Datorita solvabilitatii lor deosebite in apa substantele vitale ale graului spelta sunt asimilate mai usor si mai repede ca hrana de catre organism, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa aiba loc o activitate ingreunata de digestie. Substantele continute se absorb si se pun rapid la dispozitia organismului. Acest lucru poate explica de ce persoanele slabite la fel ca si copiii mici si bolnavii in varsta pot suporta mai bine graul spelta. Conform Dr. Kling s-au putut stabili cu ajutorul analizelor deosebiri ale complexulelor de proteine intre graul spelta si tipurile de grau comun.

Comparatia substantelor nutritionale arata in felul urmator:

Informații nutriționale:

Valori nutritionale medii ale graului spelta:

Valori medii nutriționale 100g CZE* (%)
Valoare energetică 338kcal 17
Grăsimi 2,4g 4
din care acizi grași staurați 0,4g 2
Glucide 71,4g 24
din care Zaharuri 6,8g
Proteine 14.6g 29
Sare 0.02g 0,27


Graul spelta are un continut de grasimi mai mare decat cel comun:
• Grau spelta: 2,8 %
• Grau comun: 1,8 %
sursa: Coors, U., Speer, K. si Luekas,B., Univ. Hohenheim

Graul spelta contine Thiocyanat, ceea ce are un efect vitalizant, de stimulare a imunitatii si antiinflamator. sursa: Weuffen, W.-Uni, Greifswald
Graul spelta are alt continut de aminoacizi decat cel comun:
Continut de aminoacizi ai bobului intreg ( in g la 100g )

Graul spelta are un continut mai mare de L-Tryptophan:
Precursorul hormonului de buna dispozitie si neurotransmitatorului serotonina.
sursa: Hertzka, G. Dr. med. Konstanz

Graul spelta are un continut mai mare de acizu grasi nesaturati, in deosebi de acid linoleic si acid linolenic:
activeaza lipidele necesare generarii celulelor nervoase

Graul spelta preia mai putine metale grele din mediul inconjurator decat cel comun.

Tara de origine: Romania

100% NATURAL
FARA ADITIVI SAU CONSERVANTI

Lasa un comentariu sau pune o intrebare

  Produsul a fost adaugat in cos