Imunostimularea de primavara

Categorii

A venit primavara! Mai précis s-a apropiat cu pasi timizi anul acesta. O asteptam cu totii de ceva vreme. Dar odata cu ea vin si virozele de primavara. In plus, organismul este “obosit” dupa perioada de iarna si hrana grea din aceasta perioada. Am vorbit deja in articolele precedente despre detoxifierea de primavara, folosind tarate de canepa, leurda si in general toate cruditatile care apar in aceasta perioada (deloc intamplator as spune eu). Curatind organismul de deseurile acumulate peste iarna facem primul pas catre a ajuta sistemul imunitar sa functioneze in parametri optimi.
Trecerea de la anotimpul rece-uscat al iernii la anotimpul umed si inca rece de primavara, se face pe la mijlocul lunii februarie. Această intrare in sezonul de primavara necesită o adaptare a organismului la temperaturi din ce în ce mai calde dar pe un fundal de umezeala. In plus, clima capricioasa cu variatii mari de temperatura (mai ales din ultimii ani) pune de multe ori in dificultate sistemul de aparare imunitara al organismului, ceea ce duce la declansarea epidemiilor virale. Capacitatea de adaptare a organismului la aceste variaţii climatice ţine de adaptabilitatea noastră. Aceasta capacitate de adaptare se desfasoara pe mai multe nivele, nu doar la nivelul trupului nostru , dar si la nivel mental si emotional.
Este bine să acordăm o importanţă principală planului mental şi celui emotional, deoarece acolo se afla sursa bolilor. Cercetarile ultimilor 30 de ani arata o legatura stransa intre sistemul imun si gandurile si emotiile noastre. Asa s-a nascut psiho-neuro-imunologia, care demonstreaza din punct de vedere stiintific ceea ce se cunoaste de mii de ani in medicina traditionala. Astfel, boala coboara progresiv de la nivel mental catre planul energetic si abia in ultimul rînd ajunge sa se manifestă la nivelul corpului fizic. Din acest motiv, este foarte important sa cultivam gandurile pozitive si emotiile armoniase, pentru ca o capacitate de aparare eficientă contra invaziilor virale este dată în primul rînd de un mental eficient, care stie să se concentreze pe gîndurile pure, optimiste, benefice. Sentimente cum ar fi furia, mânia, îngrijorarea sau tristeţea ne consumă energia, ne devitalizează, şi în acelaşi timp, conduc la scăderea imunitatii. Dacă acţionăm rapid şi corectăm starea mental-emoţională, sănătatea se va menţine sau va reveni foarte rapid la normal. Dacă nu intervenim imediat, modificările din organism vor fi mai mari şi revenirea la normal va fi mai îndelungată. Ayurveda (medicina traditionala a Indiei) spune că, scăderea imunităţii este de fapt o formă de scădere a vitalităţii. Este de fapt ultima linie de aparare : vitalitatea scade pină cînd in final ‘pică’ şi imunitatea.
Imunitatea (termenul provine din latinescul immunitas „scutire”) este capacitatea organismului uman de a opune rezistenţă factorilor agresori externi si cel mai adesea ne referim la microbi( bacterii, virusi, ciuperci). Imunitatea poate fi naturală sau dobândită. La amplificarea imunitatii ne pot ajuta foarte mult plantele de leac si produsele apicole.
Plante cu proprietati imunostimulente, antivirale si antimicrobiene: echinacea(echinaccea purpureea), astragalus(astrgalus membranaceus), iarbă mare(inula helenium ), cimbru(thymus vulgaris), cimbrişor(thymus serpyllum), ganoderma(ganoderma lucidum), lemn dulce(glycyrrhiza glabra), gheara mâţei, roiniţa(melissa off), tea tree(malaleuca alternifolia), turmeric(curcuma longa), sâmburi de struguri (ulei)(vittis vinifera), usturoi(allium sativum), vidanga(embelia ribes), lemnul-domnului(artemisia abrotanum), bhringaraj(eclipta alba), pippali(piper longum). Plante vitaminizante şi mineralizante: catina, macese, coada calului, urzica, sovîrf, sringataka, ashwagandha, lofantus, jivanti, amalaki. Plante vitalizante generale: catina, brînca ursului, năpraznic, ginseng, maca, spirulina, seminţele de marar, ashwaghandha, lofantus, vidari(femei), shatawari, gokru(barbati), talamuli, nagabala, bilva.

Dr. Mirela Strant – medic specialist Apifitoerapie

Ultimile stiri

  Produsul a fost adaugat in cos