Magiunul de Topoloveni- aliment de viata lunga

Categorii

MAGIUN DE PRUNE TOPOLOVENI

Profesor Universitar Doctor GHEORGHE MENCINICOPSCHI
Directorul Institutului de Cercetari Alimentare
Dr. farm. OVIDIU I. BOJOR
Presedintele Patronatului Plantelor Medicinale „Planta Romanica”

Magiunul de prune Topoloveni este un produs in intregime natural,obtinut din imbinarea armonioasa, a cel putin patru soiuri de prune,recoltate la deplina maturitate .Tehnologia utilizata pentru fabricarea magiunului este cea traditionala,din anii 1910, fara adaos de zahar rafinat sau alti indulcitori industriali.
De fapt , Magiunul de prune Topoloveni,nu contine decat prune,de cea mai buna calitate,recoltate din zonele specifice ale tarii noastre.Dupa recoltare,prunele sunt atent selectionate,cele cu defecte fiind indepartate.Prunele sunt apoi fierte,in vase speciale cu pereti dubli,fara foc direct,in asa fel,incat sunt pastrate aproape integral calitatile sanogene ale prunelor proaspete.Remarcabil este faptul ca pielita prunelor nu este indepartata ci integrata produsului final,caruia ii sporeste calitatea nutritionala,fiind cunoscut faptul ca pielita contine cea mai mare parte a substantelor biologic active,fitonutrientii (antioxidanti,vitamine,fibre alimetare s.a.)
Practic se indeparteaza doar apa, in conditii menajante pastrand aproape intacta compozitia prunei naturale, proaspete.
Datorita acestui procedeu traditional, Magiunul de prune Topoloveni, este un aliment natural- un dulce sanatos- avand caracteristicile unui aliment functional datorita continutului ridicat de fibre alimentare,peste 25,32% si substante pectice naturale, 20,35% care au aceleasi proprietati ca si fibrele alimentare.
Fibra alimentara are ca efecte reducerea incarcaturii glicemice (GL) a produsului, scaderea nivelului colesterolului sanguin si in acelasi timp combate constipatia.
Magiunul de prune Topoloveni, scade astfel,riscul de aparitie al diabetului de tip 2,aterosclerozei,maladiilor cardiovasculare,cerebrovasculare,al unor cancere,in special al celui de colon al maladiilor neurodegenerative,Parkinson,Alzheimer.
Produsul este extrem de bogat in macroelemente,microelemente,macronutrienti,micronutrienti-fitonutrienti,in special antioxidanti,fiind un aliment energizant atat pentru copii,adolescenti,adulti si batrani.
Astfel Magiunul de prune Topoloveni contine raportat la suta de grame: 856,33mg potasiu,16,43 mg calciu, 25,87 mg magneziu, 6.09 mg fier,0,14 µg seleniu,
Una din calitatile deosebite ale acestui produs o reprezinta continutul de bor (3,5mg/1000g), care este foarte important pentru organism deoarece previne aparitia osteoporozei; exista foarte putine alimente care permit organismului sa asimileze bor.
Borul interactioneaza cu metabolismul facilitand asimilarea calciului, magneziului si vitaminei D, elemente foarte importante pentru sanatatea sistemului osos. Deasemenea, borul are capacitatea de a aduce la nivel normal folosirea substratului energetic in cazul unei deficiente de vitamina D, are efecte benefice asupra densitatii minerale a sistemului osos, daca organismul nu asimileaza calciu,magneziu sau viatmina D.
3mg de bor pe zi pot preveni si trata osteoporoza, artrita (in special in cazul femeilor aflate in perioada de menopauza). Deasemenea borul ajuta la ameliorarea reactiilor alergice.
O singura pruna contine tot atatia antioxidanti care combat radicalii liberi nocivi,cat un pumn de afine salbatice conform articolului publicat in Daily Mail de catre David Byrne, doctor in cadrul Institutului de Cercetare AgriLife.
Datorita acestei compozitii naturale ,atat de complexe,magiunul are efecte benefice asupra sanatatii:
 oaselor,fiind indicat copiilor,adolescentilor,femeilor pre-si postmenopauzale,barbatilor, batranilor;
 sistemului imunitar slabit,prin cresterea rezistentei la infectiile virale si bacteriene;
 sistemului nervos si muscular,datorita aportului natural ridicat de potasiu,magneziu,glucide naturale,antioxidanti;
 previne stresul prin intarirea mecanismelor naturale de adaptare la stres,magiunul fiind un bun adaptogen natural;
 ca energizant general al organismului,prin furnizarea de combustibil gata de utilizat de catre creier,muschi,alte organe vitale;
 stimuleaza procesele naturale de detoxifiere,prevenind aparitia oboselii cronice,a diferitelor maladii,inclusiv a celulitei,oferind stralucire si tinerete tenului;
 previne imbatranirea precoce-efect antiaging- datorita fitonutrientilor din pielita prunei si a seleniului,parte esentiala a enzimelor antioxidante.
Pe de alta parte,magiunul are caracteristici organoleptice de exceptie,pastrand aroma,gustul,savoarea produselor traditionale,trezindu-ne amintiri din perioada cand bunica pregatea astfel de bunatati.
Magiunul de prune Topoloveni este indicat ca aliment sanatos in cadrul unei diete diversificate si echilibrate si a unui stil de viata activ, sanatos.
Cu recomandarea medicului, Magiunul de prune Topoloveni poate fi consumat si de suferinzii de diabet,datorita incarcaturii sale glicemice scazute (GL=4,5), 25 grame de produs (o lingura),fiind echivalentul unei felii de paine ( 1 BE).

Ultimile stiri

  Produsul a fost adaugat in cos