PASTURA- “Painea albinelor”- Antibiotic de exceptie

Categorii

Pastura, numita si “painea albinelor”, este cel mai valoros produs al stupului, dar si cel mai putin cunoscut. In esenta, pastura este un polen amestecat cu miere si alte substante adaugate de albine care sufera modificari datorita microorganismelor, temperaturii si umiditatii ridicate din stup. Datorita faptului ca transformarile suferite de polen sunt biochimice, produsul rezultat este diferit de polenul initial. In comparatie cu polenul pastura are un continut mai mare de zaharuri simple, vitamina K, , enzime si aminoacizi precum si aciditatea sporita ceea ce o face usor asimilabila si ii confera o valoare nutritiva si antibiotica mai mare. Mai contine si provitamina A, vitamina C, vitamina E, un factor anti-anemic si un continut mare de seleniu care ajuta la detoxifierea organismului. De asemenea, invelisul extern al polenului este deschis, facilitand asimilarea mai usoara de catre organism ceea ce o face mult mai usor tolerabila decat polenul, care la unele persone poate da reactii de intoleranta gastrica.
Faptul ca pastura are mai putine proteine şi grasimi decat polenul si este mai bogată în zahar şi acid lactic permite o conservare mai bună. Daca este pastrata la loc uscat si racoros poate fi pastrata pana la 17 ani. Aceasta arata printre altele calitatile exceptionale antiseptice si antibiotice ale pasturii.
Principala recomandare a pasturii sunt afectiunile din zona tractului digestiv: afectiuni hepatice de etiologii diverse- regenereaza ficatul, afectiunile colonului, mai ales cele insotite de constipatii (constipatii cronice de diverse etiologii, enterocolite, colite de fermentatie sau putrefactie), ulcere. Totodata are efecte benefice in anemii, avitaminoze, scaderea imunitatii, stress, reumatism si o serie de boli ale sistemului nervos si endocrine.
Consumarea pasturii duce la o crestere a capacitatii imunitare si a functionalitati organismului, la o ameliorare a gradului de adaptabilitate a organismului, la diminuarea starii de oboseala. Acest produs apicol poate fi administrat cu incredere si copiilor cu efecte foarte bune de vitaminizare si intarire a imunitatii.
Diabeticii pot consuma pastura doar cu acordul unui medic specialist si sub controlul permanent al glicemiei.
Doza uzuala zilnica pentru adulti este de 10 grame pe zi. La copii doza este individualizata in functie de varsta, greutate si toleranta. In cazuri severe (hepatite virale, ciroze, etc) dozele vor fi marite, dar numai sub indrumarea si supravegherea unui medic specialist in apifitoterapie.

Dr. Mirela Strant-specialist Apifitoterapie

Ultimile stiri

  Produsul a fost adaugat in cos