Polenul crud- un adevarat miracol al naturii

Categorii

"Albinele au nevoie de flori ca sa traiasca si florile au nevoie de albine ca sa rodeasca", spunea savantul francez Gaston Bonier, iar Albert Einstein a concluzionat pe buna dreptate ca "daca ar disparea albina de pe suprafata globului, omul ar mai avea doar patru ani de trait". Florile produc nectarul dulce pentru a le atrage pe albine, care il doresc pentru a-si produce mierea. Drept recunostinta, albinele realizeaza polenizarea de care acestea au nevoie. Ca urmare, vor apare fructele, legumele, semintele, plantele avandu-si asigurata supravietuirea ca specie, iar albinele isi fac proviziile necesare pentru hrana si sanatatea familiei, cat si pentru petrecerea in siguranta a iernii.
Polenul este produs de celule reproducatoare mascule ale florii, avand rolul de a transmite informatia genetica. Polenul aduce acizi nucleici de cea mai buna calitate, integri in intreaga lor structura informationala, cat si la capete (numite telomeri). Trebuie sa stim ca degradarea telomerilor in orice organism viu este asociata cu procesele de imbatranire si degenerescenta. Prin urmare, acelora care il consuma, polenul le aduce telomeri noi spre sustinerea celulele proprii si practice a vietii si bunei functionari a organismului insusi. Mai mult, aduce informatie naturala proaspata, nealterata, cat si energie vitala curata, regeneratoare. Putem spune deci, fara teama de a gresi ca polenul ajuta la pastrarea tineretii la cei sanatosi si ii ajuta pe cei bolnavi sau care au care au afectiuni genetice. Hypocrate, parintele medicinei, credea pe buna dreptate ca polenul contribuie la mentinerea longevitatii. In climatul uscat din Georgia, apicultorii au in alimentatia lor zilnica, polen crud cu miere de albine. Profesorul Nicolai Vasilievich Tsitsin, biolog si botanist de la Institutul de Longevitate, spunea ca toti cei peste 200 de apicultori din Georgia, aveau peste 125 de ani si asta se datora consumului zilnic de miere si polen, dar mai ales polen. Dr. Naum Petrovich Joirich, seful Academiei de Longevitate din Vladivostok, a fost de accord cu faptul ca “ longevitatea este obtinuta de catre consumatorii de polen”.
Fiecare tip de planta are polenul sau specific, ca aroma, gust, culoare, forma, compozitie. In functie de specie, culoarea polenului poate varia de la albul cel mai pur la negrul cel mai intens. In majoritatea cazurilor culoarea variaza insa de la galben la brun inchis. Polenul, asa cum il cunoastem noi, este poliflor, provenind de la mai multe specii de plante. Atunci cand albinele sunt duse intr-un loc unde predomina anumite plante (de ex. salcie, paducel, salvie, zmeur, etc) se obtine un polen predominant al acelei specii. De regula, albinele zboara la mai multe specii, insa florile care sunt mai abundente sunt si mai frecvent vizitate, deci polenul lor va fi cel mai mult adus la stup, obtinandu-se astfel un polen asa numit monoflor. Pentru a ne da seama de munca imensa pe care o face o albina pentru a ne darui pretiosul polen, trebuie sa stim ca ea viziteaza peste 300 de flori pentru a colecta o granula de polen, iar ea se intoarce in stup cu o granula pe fiecare piciorus.
Mai este inca un aspect important de clarificat.Am intalnit de nenumarate ori in practica mea, teama de alergie la polen, in special la suferinzii de rinita alergica sezoniera, dar nu doar acestia. Polenul albinelor nu produce alergii in mod special, nu mai mult decat orice alt aliment.Confuzia apare cel mai frecvent cu polenul purtat de vant (anemofil), care este responsabil de alergiile sezoniere (rinite, conjunctivite, astm bronsic). Polenul recoltat de albine (numit si entomofil) este diferit de cel anemofil. Albinele aduna doar polenul care este bun pentru hrana lor, fara a produce efecte nedorite. Acele plante care produc polen nedorit nu sunt fertilizate de albine. De aceea, pentru a se putea realiza polenizarea lor, ele folosesc vantul care le poarta polenul de la o planta la alta. Aceste polenuri sunt de dimensiuni foarte mici, sunt usoare si au forme adaptate, incat sa poata fi duse de vant. Polenul recoltat de albine este mai greu si in plus, polenul albinelor contine atat vitamina E cat si seleniu, doua elemente care actioneaza sinergic contra alergiilor. Asadar, consumul de polen crud in doze de intretinere, poate scadea reactiile alergice sezoniere cu 20 pana la 40%.
Pana nu demult, modalitatea uzuala de pastrare a polenului peste an era sa fie uscat. Nimeni nu contesta beneficiile pe care le aduce, dar atunci cand este usacat la caldura, se distrug lactobacilii, bifidobacilii, drojdiile, o mare parte din vitamine, enzime, pro-enzime, reducandu-se foarte mult actiunile benefice ale polenului. Mai ales, lactobacilii care ajută la curăţarea, protejarea şi regenerarea florei intestinale sunt distrusi prin procedeele de uscare ale polenului. Din acest motiv, polenul Crud este mai bun şi mai eficient în tratarea afecţiunilor ce ţin de colon şi tranzitul intestinal, iar calitatea lui este incontestabilă. La polenul crud, tinut in congelator, aceste proprietati sunt conservate, iar gustul si aromele sunt mult mai placute. Polenul crud este acela care imediat dupa ce a fost luat din recoltat este pus in congelator, pentru pastrare. Congelarea este modul ideal de a pastra calitatile nutritionale ale polenului proaspat. Fata de polenul apicol uscat sau orice alt supliment alimentar procesat, polenul proaspat congelat este un aliment "VIU", plin cu enzime, bacterii prietenoase si un gust natural delicios. Polenul proaspat trebuie, OBLIGATORIU, pastrat la congelator, la temperaturi de -5, -15 grade C. Daca imediat ce este primit este depozitat la congelator,el isi pastreaza proprietatile cel putin 2 ani. Scos din congelator, nu se degradeaza foarte repede, poate rezista aproximativ 8-10 zile. In frigider rezista pana la 2 saptamani. Congelarea si decongelarea poate fi facuta de mai multe ori fara a-i fi afectate calitatile datorita continutului scazut de apa (aproximativ 8-10%) si, datorita faptului ca nu contine nici o bacterie patogena.
Administrarea polenului este ideal sa se faca dimineata, dar uneori se poate imparti in mai multe portii. Este bine sa se inceapa cu 2 lingurite pe zi si sa se creasca progresiv, pana la doza optima (4-6 lingurite sau mai mult in functie de afectiune), care se pastreaza constanta o vreme. Dupa ce s-au acoperit posibilele carente si s-au echilibrat functiile corpului, se poate trece la doza normala de intretinere a unei persoane sanatoase(1-2 linguri/zi). Cantitatea utila pentru cei sanatosi este considerata de 15-20 gr/zi, adica aproximativ 3 lingurite obisnuite. La copiii mai mici, ajung 2 lingurite pe zi, iar la cei sub un an, 1/2-1 lingurita pe zi. Polenul se poate lua constant, chiar toata viata, deoarece nu are efecte adverse. Ca modalitate de administrare, in general, polenul este bine sa fie foarte bine mestecat (15-20 de minute) sau dizolvat. Daca este luat simplu sau doar amestecat cu miere, tubul digestiv nu reuseste sa absoarba intregul continut nutritiv (mai ales in cazul polenului uscat) si o parte este eliminata. Daca este pus la dizolvat, cu 20-30 minute inainte de administrare, el se va absorbi 100%. Se poate dizolva bine in mai multe feluri de fluide: apa cu suc proaspat de lamaie, iaurt (kefir, sana, lapte prins), bors, sucuri proaspete din fructe si/sau legume. Pentru placerea gustului poate fi adaugata miere.
Polenul CRUD este cunoscut si folosit inca din antichitate pe post de medicament, deoarece el este foarte bogat in substante nutritive si regeneratoare pentru organism (proteine, aminoacizi esentiali, enzime, vitamine, minerale, carbohidrati, antioxidanti, lactobacilli, etc). El este unul din cele mai complete alimente, un super-aliment cum ii place unui prieten apiterapeut sa il numeasca. De altfel merita mentionat experimentul lui, faimos dealtfel in apiterapia internationala. Antonio Couto, un apifitoterapeut experimentat din Portugalia, impresionat fiind de compozitia si calitatile exceptionale ale polenului, a tinut in anul 2009 o api-dieta, constand din polen si miere in principal, alaturi de putin laptisor de matca, propolis si sucuri proaspete de fructe. A mancat timp de 6 luni de zile cate 250 grame de polen crud pe zi, repartizat la cele 3 mese, impreuna cu cele mentionate mai sus. In acest timp, analizele de sange si functiile corpului s- au mentinut in parametri normali, greutatea a scazut cu 6-7 kg (de mentionat ca pornise de la o greutate normala), se simtea foarte bine din toate punctele de vedere, era energic si lucra normal.Chiar spunea ca se simte mult mai energic iar durata somnului a scazut cu o ora, nefiindu-i necesar mai mult de atat. A oprit aceasta dieta dupa 6 luni, nu fiindca nu ar mai fi rezistat, ci deoarece a considerat ca scopul a fost atins si anume - de a demonstra ca se poate trai la parametri normali chiar si numai cu produse apicole.
Polenul crud este un adevarat tezaur de minerale, vitamine si enzime si nutrienti. Este formidabil faptul ca polenul ne poate oferi toate principiile active de care avem nevoie, fiind unul dintre putinele alimente complete ale naturii. Facand parte dintre cele mai vechi suplimente alimentare folosite de om, era utilizat in antichitate de catre egipteni si chinezi, pe post de medicament si factor de intinerire. In acelasi scop, era recomandat si de Hipocrate, parintele medicinii. Este mentionat in Biblie, in Talmud si in Coran, era cunoscut si de vechii celti, si sa nu uitam ca si poporul roman are o lunga traditie in apicultura.
Polenul este unul dintre alimentele complete ale naturii. Lipsit practic de toxicitate, el este deja recunoscut drept aliment in unele tari precum Franta, Belgia, Uruguay. In polen se gasesc toti micronutrientii atat de importanti pentru sanatate care lipsesc, de regula, din alimentele moderne, datorita supraprocesarii lor. Aliment echilibrant, dinamizator şi revitalizant, el redă în numai câteva zile vigoarea şi bucuria persoanelor deprimate, obosite şi surmenate. Acei oameni care obisnuiesc sa consume polen sunt mai voiosi si mai optimisti. El dezintoxică organismul, iar consumul său sistematic permite să se evite îmbătrânirea prematură. Polenul provoacă, de asemenea, o creştere rapidă a cantităţii de hemoglobină din sânge. La convalescenţi şi bătrâni, polenul determină o creştere în greutate, iar această acţiune este însoţită de un efect energizant. Ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia femeilor gravide, deoarece constituie un factor benefic atat pentru sanatatea lor, cat si a fatului. Dar polenul reprezinta in egala masura un ajutor pretios si pentru cei in varsta, stimuland functiile vitale ale organismului si incetinind procesul de imbatranire, si de asemenea si pentru elevi, studenti, intelectuali si oameni de afaceri, inlaturand efectele surmenajului, inlaturand tensiunile si limpezind gandirea. Polenul este utilizat cu succes de catre sportivi, pentru a-si creste rezistenta, forta, viteza si energia. Polenul actioneaza asupra fiecarei celule. O hraneste, o trateaza, ii da vitalitate. Este considerat a reprezenta unul dintre alimentele complete ale naturii, el singur putand sa ne ofere toti nutrientii si toate substantele active de care avem nevoie..Dar polenul nu se margineste in a ne hrani, a ne sustine si a ne intari sanatatea. Frumusetea, aspectul tineresc, tenul stralucitor au in egala masura de castigat din utilizarea polenului in creme, masti cosmetice si diferite lotiuni sau produse capilare. Datorita vitaminelor, aminoacizilor si a celoralte substante active, ajuta la hidratarea, regenerarea si tonifierea tenului.intinerind pielea, conferindu-i stralucire si dandu-i elasticitate.
Polenul reprezinta una dintre cele mai importante surse de proteine vegetale de calitate pe care le contine in cantitati importante. Mare parte dintre proteinele polenului sunt sub forma de aminoacizi, adica direct absorbabili in tubul digestiv, fara a mai necesita vreun efort digestiv. Toti aminoacizii esentiali sunt prezenti in polen. Pentru vegetarieni reprezinta una din cele mai importante surse de proteine. Polenul contine nu mai putin de 22 de aminoacizi, 18 vitamine, 25 de minerale, 11 enzime si coenzime, 14 acizi grasi, printre care acizii grasi polinesaturati Omega 3 si Omega 6, 11 carbohidrati, dar si lactofermenti, fitosterol, bioflavonoide, antioxidanti, antibiotice naturale, factori de crestere si fibre (atat solubile, cat si nesolubile) si multi alti factori activi, specifici fiecarui tip de polen in parte. Lecitina este prezenta intr-o proportie de aproximativ 15%. In ceea ce priveste vitaminele se distinge in primul rand complexul vitaminic B: B1, B2, B3, B6, B12, acid folic sau B9, acid pantotenic sau B5, biotina sau vitamina B7, dar si vitamina A, respectiv provitamina A sau betacaroten, vitaminele C, D, E, F, H, K, PP si rutina sau vitamina P. Polenul conţine de 20 de ori mai multa vitamina A decât morcovul, şi de asemenea provitamina A. Foarte importanta este prezenta in polen a rutinei, numita si rutozid sau vitamina P. Un gram de polen conţine suficientă rutină pentru a asigura prevenirea hemoragiilor la nivelul creierului, inimii sau retinei. Ea are rol de trofic al peretelui vascular si antiagregant plachetar. Astfel, polenul se face util persoanelor cu afectiuni cardio-vasculare, inclusiv accidente vasculare cerebrale, infarcte miocardice acute sau cronice, arteriopatii cronice obstructive, afectiuni diverse ale vaselor mici, cat si ale sistemului venos, cu risc de tromboze. Vitamina E reduce parţial afecţiunile provocate de dioxidul de carbon şi de sulf, gaze atât de periculoase pentru cei care traiesc in orase. Prin bogatia sa in proteine si vitamine, polenul este si un excelent trofic hepatic. Toate mineralele din corpul omenesc sunt prezente si in polen; intre ele sunt de mentionat fierul, calciul, zincul, magneziul, seleniul, fosforul.Polenul reprezinta cea mai bogata sursa cunoscuta de seleniu. El esential pentru eliminarea metalelor grele si in general, pentru detoxifierea organismului. Totodata, seleniul este important in controlarea conditiilor inflamatorii. Polenul mai este bogat in zinc, nichel si magneziu. Sodiul si potasiul se gasesc intr-un raport optim, important fiind si continutul de calciu, fosfor, fier, iod, cupru, sulf, clor, molibden, brom, siliciu si titan. Polenul contine si acizi grasi, mai ales acizi nesaturaţi – omega-3, omega-6. - care joacă un rol important în prevenirea arterosclerozei. Bioflavoinoidele, pe langa faptul ca ii dau polenului culoarea si gustul minunat, ele sunt recunoscute ca fiind anticancerigene. Lactofermentii prezenti doar in polenul crud ajuta la regenerarea florei intestinale , protejeaza intestinele contra bacteriilor patogene, carora le inhiba dezvoltarea, scade absorbtia de colesterol din intestine si ofera protectie contra cancerelor hormonodependente (cancer de san, cancer de prostate. Fitosterolul, care reprezinta un puternic antioxidant si joaca un rol important in echilibrarea dinamicii colesterolului, se numara printre nenumaratii factori ce se gasesc in polenul crud, dar se pierd prin uscarea lui.
Polenul mai contine enzime si pro-enzime, numeroaseoase microelemente, multa lecitină şi în special acizi nucleici.
Fermenti, hormoni, vitamine, flavonoizi necesari organismului pentru mărirea puterii de rezistenţă le gasim pe toate in acest miracol al naturii numit polen. Polenul este un stimulent al tuturor functiilor vitale ale organismului, este un excelent tonic, energizant, vitaminizant si mineralizant care combate si cele mai rebele stari de oboseala si de slabiciune, inlaturand surmenajul fizic si intelectual. Prin continutul de proteine de calitate, aminoacizi esentiali, fier si vitamina B12, polenul le este indicat si persoanelor cu anemie sau astenie, mai ales daca este asociat si cu laptisor de matca. Prin consumul de polen crud se poate combate stresul, inlatura nervozitatea si iritabilitatea, depresiile nervoase, neurastenia. Consumul constant de polen crud reda optimismul ,calmeaza si este recomandat in caz de insomnii. Prin urmare, ne dam seama ca polenul imbunatateste activitatea creierului, fiind foarte util pentru persoanele care desfasoara munca intelectuala, deoarece le creste capacitatea de lucru si scade fenomenele de oboseala.Se poate administra si in oboseala cronica (chiar si pentru reducerea nedoritelor cearcane), la persoanele debilitate, copii hipotrofici, subponderali sau la cei cu retard din nastere.
Flavonoidele din polen contribuie la diminuarea pierderii de calciu din oase, prevenind osteoporoza, in vreme ce calciul si vitamina D, pe care le contine in cantitati importante, sunt implicate in intretinerea tesutului osos. Cura cu polen este recomandata deci copiilor bolnaviciosi, rahitici sau cu tulburari de crestere, conducand la o ameliorare rapida si semnificativa a starii lor. . De asemenea, reprezinta un element esential in tratamentul preventiv sau propriu-zis al osteoporozei. Polenul regleaza colesterolul,combate in mod eficient ateroscleroza, regleaza ritmul cardiac, calmeaza ametelile, palpitatiile si angina pectorala, fortifica reteaua capilara si este eficient in flebite si impotriva varicelor. Este recomandat in caz de hemoragii si fragilitate capilara. Are un efect exceptional asupra ficatului, fiind practic de nelipsit in tratamentul oricarei afectiuni hepatice, inclusiv in hepatitele virale cronice( alaturi de pastura, laptisor de matca si propolis).
Prin continutul de lactobacili deosebit de util pentru regenerarea florei intestinale din tractul digestiv. Este un reglator perfect al functiilor digestive si intestinale, vindecand atat constipatiile, cat si anumite tipuri de diaree persistente, enterite, enterocolite, colibaciloze si diverse infectii intestinale si, in particular, pentru tratamentul bolii Crohn si a colitelor ulceroase. Este febrifug, antiseptic, vermifug, depurativ, diuretic si emolient. Este recomandat in cazul diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, precum raceli, gripa, bronsite, tuse, amigdalite,etc.
Dizolva calculii biliari, prezinta o actiune eficienta impotriva reumatismului si gutei. In plus, prezinta o eficienta sporita in preventia degenerarii oculare la persoanele in varsta si impotriva cataractei, a afectiunilor de prostata si a cancerului de san.
Unele persoane se tem de incarcatura polenului in hormoni masculini. Aceasta idee invechita a pornit de la faptul ca polenul reprezinta celula sexuala masculina a plantei, dar cercetarile biochimice asupra plantelor au infirmat aceasta idee. De fapt, prin complexitatea si prin efectele sale nutritive profunde, stimularea este mai mult functionala decat hormonala. Prin urmare, nu trebuie sa ne temem a folosi polenul indiferent de varsta sau sex. Pentru barbati, este foarte important efectul asupra prostatei. Foarte multe studii au dovedit eficienta lui in tratarea atat a adenoamelor de prostata, cat si a cancerelor de prostata. La barbatii sanatosi, care il consuma in mod curent, polenul intretine buna functionare a prostatei, prevenind hipertrofierea si imbolnavirea acesteia.Totodata, polenul ajuta la intretinerea potentei si la recuperarea functiei reproducatoare masculine, fiind util in infertilitatea masculina. El este un important afrodiziac care reda virilitatea imbunatatind viata sexuala in ansamblu. Sunt multe efecte care concura la aceste rezultate, incepand cu eliminarea stresului, cresterea vitalitatii, cresterea libidoului, imbunatatirea calitatii spermei, eliminarea dificultatilor produse de afectiunile prostatei, etc. Polenul actioneaza benefic asupra tuturor factorilor care influenteaza viata sexuala, conducand la ameliorarea si sustinerea ei la un nivel de invidiat, pana la varste inaintate si chiar posibilitatea de a avea copii la varste la care alti barbati au intrat in andropauza. Se foloseste insa si la femeile cu infertilitate, deoarece hraneste bine toate tesuturile reproducatoare si in plus, regleaza ciclul menstrual.
Un organism care are orice carenta de micronutrienti si-o poate compensa cu succes din polen. Chiar si diabeticii pot lua polen, desi acesta contine si glucide (in medie 20-30%). S-a demonstrat ca administrarea a 2-3 lingurite de polen pe zi, la diabetici, ajuta la obtinerea si intretinerea unui nivel glucidic mai bun, la reglarea tuturor functiilor corpului si obtinerea unei stari generale de bine.
La administrarea de durata a polenului crud si laptisorului de matca s-a mai observat cum se normalizeaza, pas cu pas, aspecte care nu erau in prim-planul atentiei de la inceput. De exemplu, parul de pe cap s-a indesit si si-a recapatat vigoarea. Parul de pe corp, la femei, a crescut mai putin si mai rar, iar la barbati s-a fortifiat, in cazurile in care era necesar.
Datorita efectelor sinergetice ale diferitilor factori antioxidanti si de eliminare a elementelor toxice din organism, polenul ajuta la purificarea si intarirea organismului pornind de la asigurarea unui metabolism celular sanatos. Stimularea metabolismului conduce la o mai eficienta ardere a caloriilor. Este util atat pentru combaterea anorexiei si refacerea apetitului, cat si pentru refacerea echilibrului chimic care poate fi vinovat de cresterea anormala in greutate. De asemenea, stimuleaza sistemul imunitar ajutandu-ne sa ne aparam mai eficient importriva diferitilor virusi, microbi si fungi. Previne cancerul si este un important adjuvant in tratarea acestuia, inclusiv in combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei si ale iradierilor.In privinta pacientilor cu tumori, polenul in combinatie cu propolis, laptisor de matca si zeolit aduce suportul nutritiv de micronutrienti asa de necesari intr-o boala atat de grea. La acesti pacienti, in special la cei care urmeaza chimioterapie, aceasta combinatia sustine ficatul greu incercat, moduleaza raspunsul imun si aduce un plus de energie.
Unele persoane se intreaba daca hranind organismul, polenul nu hraneste si tumorile. Raspunsul este foarte clar: NU: polenul nu hraneste tumora, la fel cum nici un aliment sanatos nu o face. Doar alimentele denaturate, superprocesate si aditivate chimic sunt surse de producere si de intretinere a tumorilor.

Ultimile stiri

  Produsul a fost adaugat in cos