Cereale integrale

Studiile in nutritie arată că o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, care include un consum regulat de cereale integrale poate ajuta la preventia sănătăţii organismului cu rol esential in mentinerea greutatii corporale corespunzatoare, protejand inima si ajutand la mentinerea unui nivel normal al glicemiei.
În prepararea cerealelor integrale se foloseşte întregul bob, păstrându-se astfel intacte elementele esenţiale pe care le conţin cele trei părţi ale sale:
MEMBRANA EXTERIOARA- bogata in fibre, complexul de vitamine B, minerale, proteine, si fitonutrienţi (elemente care se găsesc în mod natural în plante şi sunt benefice pentru sănătate);
MEMBRANA INTERIOARA-ce contine amidon, carbohidranti, proteine si cantităţi mici de vitamine B;
GERMENUL(embrionul din care răsare planta )-partea interna bogata in substante nutritive esentiale: minerale, complexul de vitamine B, vitamina E si fitonutrienţi.

Toate aceste elemente nutritive vă vor da energie şi putere de muncă în fiecare zi.
Când boabele sunt măcinate sau rafinate, coaja şi germenul sunt înlăturate, rămânând doar membrana interioară. Astfel, mare parte a valorii nutritive a bobului dispare, deoarece din toate cele trei straturi ale sale, membrana exterioară şi germenul conţin cantităţile cele mai mari de elemente nutritive.
În cazul cerealelor integrale, sunt păstrate toate cele trei părţi ale bobului, tocmai pentru a nu se pierde nimic din beneficiile sale. Fiecare parte a bobului integral are valori nutritive specifice, însă tocmai combinaţia celor trei părţi stă la baza beneficiilor unice şi eficiente pentru sănătate ale cerealelor integrale. Aşadar, consumul de alimente pe bază de cereale integrale aduce toate beneficiile suplimentare ale elementelor nutritive care nu pot fi asigurate numai de fibre.
O alimentaţie sănătoasă este singura sursă de minerale pentru organismul uman, deoarece acesta nu le poate produce. Fără minerale, nici o fiinţă de pe pământ nu ar putea supravieţui. Aceste elemente esenţiale reprezintă aproximativ 5% din greutatea corpului uman.
Cerealele sunt bogate în minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor sau zinc. Calciul important pentru sistemul osos şi dantură. El previne apariţia osteoporozei şi a multor probleme cardiovasculare. Alimente bogate în calciu sunt susanul, cerealele integrale, mierea de mana, amaranthul,.
Fierul măreşte capacitatea de efort a organismului şi întăreşte sistemul imunitar. Consumul de fier ameliorează semnele de oboseală şi reduce riscul apariţiei anemiei. Surse recunoscute de fier sunt: cereale integrale, pâine integrala, mazăre verde, spanac, linte neagra sau linte verde, mierea de zmeura, fasolea mung.
Magneziul are un rol foarte important în creşterea rezistenţei corpului la infecţii şi îmbunătăţirea randamentului intelectual. Împreună cu calciul, magneziul combate stresul şi stările depresive. De asemenea, este un element important în buna funcţionare a sistemului cardiovascular. Vă puteţi procura magneziul din cereale integrale, legume, nuci, miere de mana sau nuci caju.
Fosforul însoţit de calciu, ajută la menţinerea sănătăţii danturii şi a oaselor. Surse importante de fosfor sunt cerealele integrale sau fructele uscate.
Zincul măreşte capacitatea de rezistenţă a organismului în faţa infecţiilor. Totodată, are un rol important în accelerarea vindecării rănilor şi în reducerea substanţială a nivelului de colesterol din organism. Mazărea, cerealele integrale, fasolea sunt bogate în zinc.

Fără vitamine organismul nu poate funcţiona normal. Ele au rolul de a vă da putere şi energie în fiecare zi şi lipsa oricărei vitamine vă poate deregla întregul organism. Puteţi găsi vitamine în foarte multe produse de origine vegetală precum fructele, legumele,leguminoase,crucifere, produsele cerealiere.

Vitaminele au un rol esenţial în buna funcţionare a sistemului nervos, a sistemului imunitar şi a vederii. Este important însă de ştiut că vitaminele nu-şi pot îndeplini rolul în organism în lipsa celorlalte substanţe nutritive, mai ales a mineralelor.

Vitaminele din cereale sunt însă special dozate in portia zilnică recomandată exact cât are nevoie organismul dumneavoastră. O porţie de cereale este bogată în vitaminele C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 şi acid folic.
Principalele vitamine prezente în conţinutul cerealelor:
Vitamina B1: - Rol în creştere, funcţionarea sistemului nervos, metabolismul glucidelor. Se mai găseşte şi în drojdie de bere, alune, legume, orez ndecorticat, polen crud.
Vitamina B2: - Rol în creştere, reproducere, metabolismul glucidelor, grăsimilor şi proteinelor. În afara cerealelor, mai conţin vitamina B2 şi legumele de culoare verde, drojdia de bere, polen crud.
Vitamina B3: - Rol esenţial în sinteza hormonilor sexuali, a cortizonului, tiroxinei şi insulinei. Surse de vitamina B3 sunt şi curmalele, prunele, alunele , drojdie de bere, hefe, polen crud.
Vitamina B5: - Rol important în metabolismul energetic al celulelor, participă la formarea anumitor hormoni. Se găseşte în majoritea alimentelor, cele mai bogate alimente fiind drojdia de bere, legumele uscate, polen crud.
Vitamina B6: - Rol în metabolismul proteic (producerea de anticorpi şi hematii). Organismul dumneavoastră poate obţine această vitamină din soia, pepene galben, varză, orez nedecorticat, alune, nuci, drojdie de bere, polen crud.
Vitamina B12: - Rol în formarea şi regenerarea hematiilor, stimularea funcţionării sistemul nervos şi în metabolismul proteic, glucidic şi lipidic. Aceasta vitamina o regasim in cereal inegrale, gutui, nuci braziliene, polen crud.
Vitamina C: - Rol principal în formarea colagenului, factor de creştere şi refacere a celulelor, ajută la absorbţia fierului, stimulează sistemul imunitar. O mai puteţi avea consumând macese, catina, citrice, afine, mure, zmeură, legume de culoare verde, roşii, cartofi dulci, coacăze.
Acidul folic: - Rol esenţial în formarea hematiilor, în metabolismul proteic. Se găseşte în legumele cu frunze de culoare verde închis, morcovi, drojdie de bere, gălbenuş de ou, pepene galben, caise, dovleac, făină de secară.

  • Produsele 1-18 (din 31)
  • « 1 2 »
    • Sorteaza dupa:

OREZ ROSU CARMAGUE DIN AGRICULTURA ECOLOGICA

Ingrediente: orez brun bob lung* 78%, orez salbatic* 11%, orez rosu Camargue* 11%.
*din agricultura ecologica.

Orezul salbatic este un tip de iarba nativa din zona Minnesota Lakes, SUA si cultivata pentru prima data de indienii nord-americani. Are culoare brun-inchisa, boabe foarte lungi, subtiri si ascutite si un gust puternic si distinct. Continutul sau de proteine este mai ridicat decat al tuturor tipurilor de orez si contine de doua ori mai multi folati decat orezul brun obisnuit.

Orezul Camargue este o varianta de orez rosu relativ noua, cultivata in zonele umede ale regiunii Camargue din sudul Frantei. Este un soi scurt-granulat, are o culoare rosu-maronie, un intens gust de alune si o textura natural gumoasa.

Valori nutritionale la 100g: energie 348kcal/1479kj, proteine 7.6, carbohidrati 74g (din care glucide 1.02g), lipide 2.27g (din care saturate usme), fibre 4.34g, sodiu urme.

Preparare: se pune amestecul de orez salbatic in de doua ori mai multa apa,se aduce la temperatura de fiebere, se pune capacul pe oala si se fierbe usor 35-45 minute, fara a amesteca.

Ingrediente:

gris alb de grau dur*, rosii*, sare marina, ceapa*, patrunjel*, menta*, morcovi*

ARPACASUL ESTE UNA DIN CELE MAI VECHI CEREALE DIN LUME.

INGREDIENTE: AMIDON DE TAPIOCA ECOLOGICA

Ingrediente: orez integral*
*din culturi ecologice
Tara de origine:Italia
Mod de preparare:
se spala 190g orez in apa rece, se lasa in 600ml apa 60 min. dupa care se fierbe
40 min. la foc mic.
Dupa fierbere se lasa inca 10 min. acoperit inainte de a fi servit.
Valori nutritionale la 100g: energie 337kcal / 1411 kj, proteine7.5g,carbohidrati77.4g,
lipide 1.9g, 
Nu contine gluten
A se consuma inainte de: vezi ambalajul.A se pastra intr-un loc uscat si racoros,
ferit de razele soarelui.
Producator: Clearspring Ltd.London W3 7QE,UK

OREZ ALB DIN CULTURA ECOLOGICA.

Hrisca (Fagopyrum esculentum)

1.Descriere

Hrisca nu apartine familiei cerealelor fiind o planta erbacee. Boabele ei sunt fructe uscate, aromate si usor dulci. Creste pe terenuri putin fertile, in zone reci, umede, cu vant.

Pentru cei care sunt alergici la gluten, hrisca este o alternativa excelenta.

Semintele de hrisca pot fi consumate inmuiate, fierte, prajite. Sub forma de faina, hrisca se foloseste la prepararea painii, budincilor, clatitelor, prajiturilor, pastelor ( taitei japonezi soba).

2.Continut

70-80% amidon ( 25% amiloza si 75% amilopectina ), 18% proteine ( din care 90% au valoare biologica ridicata, remarcandu-se continutul ridicat in lizina, treonina, triptofan, cisteina), minerale ( fier, zinc, seleniu, calciu), antioxidanti ( rutin si taninuri), salicilaldehida care ii da aroma caracteristica.

3.Principale proprietati

Este energizanta, nutritiva si revitalizanta, deosebit de benefica organismelor fragile.

Consumata frecvent protejeaza sistemul nervos si cardiovascular de imbatranire prematura. Rutina mentine rezistenta si elasticitatea vaselor de sange. Prin continutul in D-chiro-inositol, hrisca este un bun adjuvant in sindromul ovarelor polichistice si in diabetul zaharat de tip II.

Hrisca, aliment-medicament, este foarte benefica in prevenirea gastritei si a ulcerului gastro-duodenal, bun tonic hepatic, mentine nivelul colesterolului si trigliceridelor in limite normale, este utila in reglarea greutatii.

Recomandare CasaBio:

Un preparat rapid, delicios si hranitor este hrisca fiarta cu ceapa, pastarnac, conopida si morcovi.

HRISCA DIN CULTURA ECO

OREZ BASMATI DIN CULTURA ECO

  • Produsele 1-18 (din 31)
  • « 1 2 »
  Produsul a fost adaugat in cos