Condimente

Condimentele dau gust si savoare oricarei mancari contribuind si la buna digestie a acestora.

  • Produsele 1-18 (din 43)
  • « 1 2 3 »
    • Sorteaza dupa:

Descriere produs: Scortisoara este una dintre cele mai cunoscute si des folosite mirodenii, care pe langa aroma sa foarte placuta are si nenumsrate proprietati curative.

Utilizare: in bucatarie se foloseste la prepararea deserturilor de fructe, precum a bucatelor savuroase din carne.


Sfat: adaugati un varf de cutit, spre sfarsitul gatitului.


Conditii de pastrare si consum: a se pastra intr-un loc uscat si racoros, departe de lumina .

Utilizari culinare:

Desi salvia este un condiment antic importanta sa in zilele noastre este redusa; utilizarea sa se concentreaza in zona Mediteranei, unde mancarurile aromate cu salvie se gasesc din Spania pana in Grecia. Fara indoiala tara care foloseste cel mai mult salvia este Italia; in aceasta privinta, salvia se aseamana rozmarinului (cu care seamana putin si la miros).

Italienii folosesc salvia mai ales pentru a aromatiza preparatele din carne rosie, sau pui, mai ales cele cu vitel, care este considerat fara gust. “Saltimboca alla Romana” este probabil cel mai celebru preparat cu salvie: felii foarte subtiri de carne de vitel se prajesc impreuna cu sunca sarata (prosciutto crudo) si cu frunze proaspete de salvie, apoi se stropesc cu marsala, un vin tare din Sicilia.

Frunzele de salvie prajite in unt, pana cand acesta devine cafeniu, produc un sos simplu si interesant (chiar daca nu si foarte usor pentru stomac) folosit pentru gnocchi sau orice alt tip de paste italienesti.

Salvia este un condiment foarte puternic si tinde sa domine; gustul sau usor amarui nu este apreciat de toata lumea. Se combina uneori cu usturoi si piper (de preferat piper verde) pentru carnurile prajite in ulei, sau pe gratar. Din cauza gustului sau pregnant, combinatiile cu alte ierburi, mai delicat aromate, nu au prea mult sens.
Speciile de salvie din America Centrala si de Sud au o aroma mult mai dulce si mai fructata. Nu sunt inlocuitori potriviti pentru salvia mediteraneana, dar au valoare culinara in sine.

Leusteanul este foarte aromat, oarecum asemanator cu telina cu o usoara nuanta de parfum de frunze de schinduf. Leusteanul are un gust caracteristic si placut.

Este preferabil ca frunzele de leustean sa fie adaugate in mancare la sfarsitul prepararii ei, astfel incat calitatile nutritive ale plantei sa nu se piarda.

Utilizari
Aroma caracteristica a leusteanului il face potrivit pentru muraturi si oteturi aromate, supe si mancaruri de cartofi, sosuri de rosii. O combinatie traditionala la noi este borsul cu leustean.

Mult mai mult decât condiment. Motiv pentru Columb să traverseze marea, către India.

Sfat: se adaugă la mijloc, spre sfârşitul gătitului, pentru a-şi menţine aroma.

Ingrediente: 100% boabe piper negru

Se folosește atât pentru condimentarea alimentelor cât și pentru prepararea unor ceaiuri în medicina naturistă. Natural, este una dintre cele mai energizante ierburi din ținuturile Mediteranei.

Busuiocul este o planta medicinala si aromatica  pentru ca indiferent de modul in care se foloseste prezinta o serie de efecte farmacologice, motiv pentru care se foloseste in cazul unor afectiuni precum colicile intestinale, balonarile, senzatiile de voma, ulcerul gastric, lipsa poftei de mancare.

In general se foloseste toata planta, iar in gastronomie se folosesc numai frunzele, recoltate pe tot parcursul vegetatiei. Busuiocul se poate folosi fie in stare proaspata, fie ca pulbere obtinuta prin rasnirea frunzelor uscate.

Busuiocul se serveste la aromatizarea anumitor sortimente de otet, mustar, a conservelor de castraveti precum si la piureuri, paste, sosuri, carne, supe sau preparate de patiserie.

In prezent este folosita in toate tarile europene, cu precarede in Spania si Portugalia, oferind un gust deosebit supelor, carnaciorilor, preparatelor din legume si salatelor.
Se obtine prin macinarea ardeiului rosu.

Produsul poate contine gluten. Produs intr-o uinitate care ambaleaza si proceseaza faina din cereale, mustar, soia, nuci, alune, seminte de susan, telina.

Aliment naturist pentru o dieta sanatoasa.
Acest condiment provine dintr-o planta vesnic verde si anume arborele Myristica fragrans. Gustul si mirosul speciilor de nucsoara este aproximativ acelasi, insa unele pot fi usor mai amare.
Un element component important al nucsoarei este miristicina, care are un efect puternic asupra creierului, fiind asemanator din punct de vedere chimic cu mescalina (din faimosul cactus peyote din Mexic). Nucsoara stimuleaza apetitul si este un remediu digestiv valoros pentru intoxicatiile alimentare, diaree si greata. In medicina ayurvedica este considerata foarte importanta pentru o piele stralucitoare.

Cunoscut şi sub denumirea de Piper Cayenne, oferă preparatelor din bucătăria Africană, Latin Americană şi Orientală iuţimea consacrată. Pentru carne, tocăniţe şi supe.
Nivel iuţime: 6

Paprika afumată este deosebit de gustoasă și aromată. Iubește preparatele cu orez, dar și cartofii, mai ales atunci când este presărată peste aceștia în timpul gătirii și le poate aplica un tratament mai picant. Pentru iubitorii de carne, gustul de paprika afumată este un dar divin.Paprika este un condiment obținut prin pisarea fructelor uscate de Capsicum annuum, a ardeilor iuți ori a amestecurilor de ardei iuți. Paprika este produsă în multe locuri ale planetei, dar este cu adevărat specială când vine din Ungaria, Serbia, California și Spania. Se pricepe la multe feluri de mâncare, de la supe și tocănițe, la gulaș sau preparate cu orez. Americanii o preferă chiar ca garnitură, potențându-i aroma prin încălzire ușoară în ulei.

Introdusă maghiarilor de Imperiul Otoman, Paprika – boiaua, este astăzi mirodenia naţională a Ungariei, aromând şi colorând majoritatea preparatelor tradiţionale. În 1926 un chimist ungur a izolat pentru prima dată vitamina C din boia, dovedind că este antidotul ideal pentru frigul iernii. În prezent este folosită în toate ţările europene, cu precădere în Spania şi Portugalia, oferind un gust deosebit supelor, cârnăciorilor, preparatelor din legume şi salatelor.

Uşor de recunoscut prin mirosul lui deosebit, coriandrul creşte pe toată întinderea Europei, Indiei şi Africii de Nord, atingând înălţimi de 60 cm.

Coriandrul este un condiment folosit pentru a da savoare fripturilor, pestelui, supelor, salatelor. Coriandrul este bun sa-l adaugam in mancare nu doar pentru gustul placut si aroma sa exotica ci este bun si pentru proprietatile sale medicinale.

Coriandrul este utilizat în fitoterapie în caz de tulburãri digestive, dispepsii, meteorism abdominal, anorexie, afecţiuni hepato-biliare, parazitoze intestinale.

Pulberea de coriandru se prepară prin măcinarea seminţelor uscate şi depozitarea (nu mai mult de o săptămână) în borcane de sticlă închise ermetic; se administrează câte o linguriţă de 3 ori pe zi.

Maghiranul (Majorana hortensis) este simbolul modestiei şi discreţiei. Tufa lui globuloasă, asemeni unei grămăjoare de confeti catifelate cenuşiu-verzui, trece adesea ne­observată, semnalându-se doar prin parfumul suav şi delicat. Cei care l-au cunoscut, îl îndrăgesc şi nu se mai pot lipsi de el.

În industria parfumurilor se află pe primele locuri, depăşit doar de trandafir şi levănţică, care au însă neapărată ne­voie de tovărăşia sa, pen­tru că le temperează şi le îmbină armonios pe amândouă, adăugându-le gingă­şie, distincţie şi eleganţă.

Multe regiuni ale lumii îşi dispută maghiranul. Unii spun că patria lui trebuie căutată în Africa de nord. Orientul, unde este la mare cinste din cele mai vechi timpuri şi Europa meridională, care-l foloseşte cel mai in­tens şi unde creşte cel mai bine se pretind fie­care patria celei mai fin, înmiresmate plante aro­matice. Europenii se mai prevalează de un drept în legătură cu maghira­nul : primul care l-a bo­tezat cu denumirea lui de azi a fost vestitul Albert Magnus, în secolul al XIII-lea, ceea ce atestă vechimea lui pe aceste meleaguri.

Pe drept cuvânt e considerată ca zâna bună a artei culinare. Încercaţi să adăugaţi puţin maghiran ori­căruia din alimentele enumerate şi veţi vedea că el are într-adevăr puterea magică de a înviora şi scoate din anonimat mâncarea cea mai modestă sau lipsită de orice savoare. Alături de busuioc este inegalabil şi de neînlocuit pentru crearea fondului aromatic la fripturi, în sosuri şi tocături din carne. Are însuşirea rară de a redresa gustul şi parfumul oricărui preparat culinar, punându-i în valoare ca­lităţile şi estompându-i defectele.

Folosita inca din antichitate, aceasta planta aromata este originara din Grecia. Inca din timpuri indepartate era folosita de catre greci, etrusci si egiptenii pe altarele zeilor pentru parfumul  sau imbatator, iar romanii o foloseau in cosmetica si la pregatirea apei de baie. Grecii spuneau despre cimbru ca este repezit, infierbantat si aprins, iar chinezii si egiptenii spuneau odinioara ca acesta daruieste invulnerabilitate fata de boli.

De precizat este faptul ca exista doua feluri de cimbru si anume cel, de gradina (Satureja hortensis), cu o aroma mai blanda si foarte placuta  si  cel de cultura (Thymus vulgaris), cu un miros intepator si mai aspru, folosit doar ca remediu in sanatate.
In functie de aria si de zona de poate fi gasit, cimbrul se mai numeste cimbrisor, cimbru de camp, cimbru salbatic, iarba-cucului, lamaita, tamaita

Sunt originare din Insulele Moluce, Indonezia, cunoscute şi ca Insulele Mirodeniilor.

Cuişoarele au fost folosite în Asia de peste 2000 de ani. Datorită gustului lor dulce şi foarte aromat, cuişoarele erau folosite pe la 200 inainte de Hristos de către curtenii chinezi pentru a avea o respiraţie proaspătă atunci când se adresau împăratului.

Sunt bogate în antioxidanţi şi sunt o excelentă sursă de mangan, de acizi graşi omega-3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu şi fibre.
Cuişoarele conţin o cantitate importantă dintr-un compus activ numit eugenol, care a făcut subiectul a numeroase studii de prevenire a toxicităţii produse de poluanţii din mediu (precum tetraclorura de carbon) si studii privind prevenirea cancerului tractului digestiv sau a inflamaţiilor articulaţiilor.

Are proprietati tonice,revitalizante afrodisiace, se foloseste la prepararea diferitelor dulciuri, in combinatii cu crema sau cereale, salate de cruditati, produse de panificatie si patiserie, compoturi, orez sau gris cu lapte.

Are proprietati tonice,revitalizante,afrodisiace,condiment si aromatizant culinar.

Folosit mult in bucataria asiatica, ghimbirul este un ingredient obisnuit in preparatele dulci si picante. Este util pentru tratatrea tusei si a racelii, fiind o planta stimulanta foarte valoroasa in prevenirea raului de masina si a raului matinal din timpul sarcinii. Ghimbirul cu lamaie si miere intr-un ceai fierbinte previne raceala. Ghimbirul uscat are mirosul si mai puternic decat radacina proaspata.
Este benefic in usurarea digestiei, deoarece elimina durerile abdominale cauzate de gaze si balonare, de toxine ameliorand digestia, creend pofta de mancare in acelasi timp.
Are si efect de revigorare sexuala pe langa functia de tonificare a organismului. Ne ajuta organismul sa reziste la efort fizic prelungit si are acelasi efect de imbunatatire a vietii intime deoarece dinamizeaza functia sexuala, mentinand erectia pentru mai mult timp.

In Europa Centrala fructele de chimen sunt un ajutor necunoscut pentru digestie. Contin compusi carvon, limonen si pinen, care le fac eficiente in flatulenta. Adaugati-le la preparate care pot provoca gaze cum ar fi varza sau fasolea sau faceti cu ele o infuzie pentru inlaturarea indigestiei. Sunt diuretice usoare, expectorante si sunt utilizate des ca remediu impotriva tusei la copii.

Ce contine:
Ulei volatil carvon, minerale: calciu, fosfor, sodiu, potasiu, fier; vitamine: A, B, C; fitoestrog

Recomandari:

Se foloseste la condimentarea si aromatizarea diferitelor preparate: supe, ciorbe, sufleuri cu legume, cereale, pizza, paste, salate, sosur, branzeturi, produse de panificatie si patiserie.
Se poate consuma si sub forma de pulbere, macerat la rece sau ceai (infuzie: 1/2 lingurita de seminte la 200ml apa fierbinte, 2-3 cani/zi)
Chimenul are propietati digestive, carminative, diuretice, laxative si afrodiziace.
Amelioreaza greturile de dimineata, asa ca fructelede chimen fac minuni pentru femeile insarcinate.
.

Produsul poate contine gluten. Produs intr-o unitate care ambaleaza si proceseaza faina dincereale, mustar, soia, nuci , alune, seminte susan, telina

Ameliorarea problemelor respiratorii si toracice. Imbunatateste digestia si participa la metabolizarea grasimilor. Cimbrul actioneaza ca un tonic digestiv, stimuleaza apetitul. Aceasta planta aromatica reduce disconfortul intestinal.

Contine:

Flavonoizi puternici, antioxidanti

Actiune:
Are proprietati antioxidante si antiseptice si actioneaza in afectiuni respiratorii. Contribuie la refacerea digestiei in caz de diaree si elimina crampele.

Mod de utilzare:

Se foloseste pentru condimentarea preparatelor culinare: supe, ciorbe, sufleuri cu legume, cereale, pizza, paste, salate, sosuri si muraturi.
Se poate consuma si sub forma de pulbere, macerat la rece sau ceai (infuzie: 1/2 de lingurita de cimbru la 200ml de apa fierbinte, 2-3 cani pe zi.

  • Produsele 1-18 (din 43)
  • « 1 2 3 »
  Produsul a fost adaugat in cos